Német nyelvtudás – versenyelőny Magyarországon

Külföldi ösztöndíjak, hazai németnyelvű képzési- és munkalehetőségek közül válogathatnak azok a magyar középiskolások, egyetemisták és diplomások, akik jól beszélnek németül. Ha ez még nem lenne elég motiváció a nyelvtanuláshoz, cikkünkben összeszedtük néhány további érvet, miért is érdemes belevágnod a német nyelv elsajátításába.

DAAD IC_Image bar_2_eciRGBv2

  1. Rengeteg ember beszéli

A német nyelvet becslések szerint világszerte kb. 220-230 millióan beszélik, amellyel a világ 10. leggyakrabban beszélt nyelvének számít. A beszélők nagy része Európában él, így bizonyos európai ágazatokban, mint a turizmus, külkereskedelem, vagy az autóipar területén, folyamatosan magas igény mutatkozik németül magas szinten beszélő szakemberek iránt.

  1. Az Európai Uniós intézmények hivatalos nyelve

Mivel a német- az angol után – a második leggyakrabban beszélt nyelv az Európai Unióban, így az Uniós intézmények (Tanács, Parlament, Bizottság) és bürokrácia három hivatalos munkanyelvének egyike a német (az angol és a francia mellett). Ezért, ha valaki később az Európai Uniós szervek egyikénél szeretne elhelyezkedni, mindenképpen érdemes megtanulnia németül.

  1. … és nem hivatalosan a tudományé is

Az angol után a német a tudomány második „anyanyelve” is. Rengeteg tudományos cikk és könyv kerül publikálásra német nyelven, valamint kiemelkedően magas a német nyelvterületről származó kutatók és Nobel-díjasok száma is. Ráadásul Németország és Magyarország között kiválóak a tudományos kapcsolatok. Így, ha valaki később a természet-, vagy társadalomtudományok területén szeretne tevékenykedni, a német nyelvvel nem lőhet mellé!

  1. Versenyelőny a magyar munkaerőpicaon

Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere Németország, a második helyen pedig Ausztria áll. Ezzel a két országgal bonyolítjuk le a teljes külkereskedelmünk több, mint 30%-át. Így nem csoda, hogy számos magyarországi német, osztrák és svájci érdekeltségű cég keres németül jól beszélő szakembereket. Az olyan német érdekeltségű cégek, mint pl. Aldi, Audi, Bosch, vagy Siemens, jelenleg kb. 300.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

  1. Sokan tanulnak német nyelvterületen

A külföldi továbbtanulással foglalkozó Engame Akadémia legfrissebb kutatása szerint jelenleg nagyjából tízezer magyar diák tanul külföldön, akik közül a legtöbben német nyelvterületen – Ausztriában, Németországban, vagy Svájcban – szeretnének diplomához jutni. Nem véletlenül: több német és osztrák egyetem kiemelkedő eredményt ér el a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Jó hír, hogy ma már nem kell feltétlenül külföldre költözni ahhoz, hogy német diplománk legyen: Magyarországon egyre több egyetem kínál német nyelvű alap- és mesterképzéseket. Következő cikkünkben ezek közül szemezgetünk nektek!

Forrás: HVG CAMPUS Plusz 2017;
http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/11/20/miert_eri_meg_nemetul_tanulni_NR1SLO

Augusztus 13-ig lehet jelentkezni az AUDI Hungaria ÁMK német nyelvű duális kereskedelmi szakképzésére

2018 szeptemberében második alkalommal indul duális kereskedelmi szakképzés a győri Audi Hungaria ÁMK-ban.

A győri Audi Hungaria Általános Művelődési Központban korábban általános, az óvodától a gimnáziumig terjedő oktatás folyt. A 2017-2018-as tanév kezdetével azonban az intézmény képzési kínálata szakképzési tagozattal bővült. Az Audi Hungaria ÁMK a kétnyelvű duális szakképzéssel a régióban működő vállalatok jövőbeni munkaerőigényének biztosításához kíván hozzájárulni.

A 2017-2018-as tanévben az első évfolyam 12 diákja kezdte meg a német modell szerint bevezetett kétéves duális kereskedelmi szakképzést.

Az „Idegennyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző“ elnevezésű duális szakképzés keretében a szakmai oktatás két helyszínen, túlnyomórészt német nyelven folyik. A diákok az elméleti alapismereteket heti két tanítási napon az Audi Hungaria ÁMK-ban sajátíthatják el, a gyakorlati képzés pedig heti három napon az egyes szakképző vállalatoknál – AUDI HUNGARIA, DUVENBECK, KNÜPPEL, MOL, REHAU – történik. Az iskolai oktatás a szakképzési követelményeknek, valamint a későbbi szakmai tevékenység igényeinek megfelelően zajlik.

Ez a Magyarországon teljesen új szakképzés 2016-ban az Audi Hungaria Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kezdeményezésére kapott OKJ-akkreditációt. A képzésre érettségivel és kitűnő német nyelvtudással, valamint különös elhívatottsággal rendelkező fiatalok jelentkezhetnek. A képzés időtartama két év. Az itt szerzett képesítés németországi elismertetésére is lehetőség nyílik. Ezen képesítés továbbá ideális felkészítést nyújt későbbi duális gazdasági tanulmányokra – akár németországi egyetemeken is.

Az Audi Hungaria ÁMK-ban második alkalommal induló képzésre 2018. augusztus 13-ig várják az érdeklődők jelentkezését.

Az új szakképzéssel, valamint a pályázati folyamattal kapcsolatos további információ az Audi Hungaria Általános Művelődési Központ honlapján (www.audischule.hu) a „Szakképzés/Kereskedelmi szakképzés – Áttekintés“ címszó alatt található.

Német.Karrier.Siker. – AUDI Hungaria

Mire viheted jó német nyelvtudással egy német cégnél? Nos, az AUDI Hungaria a legjobb példa rá, hogy sokra! 😉
Ismerkedjetek meg legújabb filmünk szereplőivel Borsodi Ádámmal és Kiss-Mihály Katalinnal, akik bár különböző területeken dolgoznak, mégis mindketten némettudásuknak köszönhetően kerültek jelenlegi pozíciójukba. Ádám először szaktudásának köszönhetően került a győri céghez, de némettudását feltornászva jelenleg már az Ingolstadti anyavállalatnál oktat forgácsolásra német anyanyelvű diákokat. Katalin az AUDI Hungaria által indított német nyelvű ipari és kereskedelmi ügyintéző OKJ képzés hallgatója. Német nyelvtudását nem csak a felvételi folyamat során kellett bizonyítania, hanem azóta is minden nap használja az elméleti órák és a vállalati kommunikáció során. A cég képzési- és állásajánlatairól további információt itt találsz: https://audi.hu/hu/karrier

 

EMLex – Nemzetközi lexikográfiai mesterképzés Magyarországon

Az Európai Unió 2009 óta indít olyan nemzetközi mesterképzéseket, amelyek két, vagy több Uniós ország egyetemeinek együttműködésével valósulnak meg. Az ún. Erasmus Mundus program keretében a diákok nem csak Európa legnívósabb egyetemein tanulhatnak tovább, de mindehhez még anyagi segítségre is pályázhatnak: a képzés ideje alatt havi 1000 eurós ösztöndíjat nyerhetnek el a pályázók, amely lehetővé teszi, hogy a külföldi programszakasz alatt se szembesüljenek megélhetési problémákkal.

Hazánkban is egyre több egyetem indít nemzetközi képzést. Így tett a Károli Gáspár Református Egyetem is, amely 2009 óta vesz részt az Europäischer Master für Lexikographie (EMLex) nemzetközi mesterképzésben. 2012 óta magyar diákok is bekapcsolódhatnak a double degree-vel záruló mesterprogramba. Az EMLex 2015 óta – kiválóságának köszönhetően – az EU által finanszírozott képzés, mivel egyike a Erasmus Mundus Joint Master Degree (EMJMD) programoknak.

Mi az az EMLex?
Az EMLex egy nemzetközi, interdiszciplináris mesterképzés, amely az európai lexikográfiai, számítógépes lexikográfiai, korpuszlexikográfiai, valamint szótártani kutatások eredményeinek átfogó, egyetemi szintű oktatását tűzte ki célul, 8 egyetem oktatói és az Institut für Deutsche Sprache kutatói részvételével. A szakon az oktatás két nyelven – németül és angolul – folyik. A tanulmányi idő 4 félév, amelyből a hallgatók a 2. félévet a partneregyetemek egyikén töltik, ahol a modulok óráit blokkosítva tartják meg a képzésben résztvevő egyetemek oktatói.

Kinek érdemes jelentkeznie?
A mesterképzésre jelentkeznie elsősorban nyelvészeti érdeklődésű hallgatóknak érdemes, akik valamilyen hazai, vagy külföldi egyetemen bölcsész alapszakos diplomát szereztek. (pl. német, angol, francia szak) A jelentkezőknek ezenfelül rendelkezniük kell olyan szintű német és angol nyelvtudással, amely lehetővé teszi az idegennyelvű modulok elvégzését.

Hogyan lehet jelentkezni az EMLex mesterképzésre?
A képzésre való jelentkezés előfeltétele a felvétel a Károli Gáspár Református Egyetem német diszciplináris mesterképzésére német fő- vagy mellékszakkal (pótfelvételi eljárással akár 2018. augusztus 31-ig). A felvételi eljárásnak része egy felvételi elbeszélgetés is, amelyet az intézmény oktatói folytatnak le a jelentkezőkkel. A jelentkezési lap itt érhető el.

Melyek a képzésben résztvevő egyetemek?
Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg (EMLex-Seite)
Károli Gáspár Református Egyetem Budapest (EMLex-Seite)
Uniwersytet Śląski w Katowicach (EMLex-Seite)
Université de Lorraine (EMLex-Seite)
Universidade do Minho (EMLex-Seite)
Università degli Studi Roma Tre (EMLex-Seite)
Universidade e Santiago de Compostela
Stellenbosch University
Továbbá közreműkő partner az Institut für Deutsche Sprache Mannheim is

További információk:
https://www.emlex.phil.fau.de/
http://www.kre.hu/btk/index.php/nemzetkozi-emlex-kepzes

 

 

Német.Karrier.Siker. – Kiss Noémi írónő, DAAD alumna

Vajon milyen szerepet játszik a német nyelv egy magyar írónő és műkritikus életében? Elképzelhető, hogy valaki magyarként publikálni kezdjen Németországban? Hogyan viszonyul a német közönség a magyar irodalomhoz? Mindezt megtudhatjátok Kiss Noémi írónővel készített interjúnkból, aki arról is mesél, milyen volt DAAD ösztöndíjasként két évig Németországban tanulni és hogyan hatott ki ez az időszak írói karrierjére.
A Német.Karrier.Siker. kampány célja, hogy bemutassa miért is érdemes németül tanulni Magyarországon. Videóinkban hétről-hétre olyan szakemberekkel találkozhatsz, akik némettudásukat, illetve korábbi németországi tapasztalataikat kamatoztatva építettek sikeres karriert Magyarországon.

Német.Karrier.Siker. – Enyedi Ildikó rendező & Wilhelm Droste irodalomtörténész

Milyen szerepet játszott Enyedi Ildikó, az Oscar-díjra jelölt Testről és lélekről c. film rendezőjének karrierjében a német nyelv? És mi késztetett egy hamburgi kávérajongó irodalmárt a rendszerváltás előtt arra, hogy Magyarországra költözzön és tökéletesen elsajátítsa az ország nyelvét? És vajon mi köti össze kettejüket az irodalom szeretetén kívül? Interjúnkból megtudhatjátok!
A Német.Karrier.Siker. kampány célja, hogy bemutassa miért is érdemes németül tanulni Magyarországon. Videóinkban hétről-hétre olyan szakemberekkel találkozhatsz, akik némettudásukat, illetve korábbi németországi tapasztalataikat kamatoztatva építettek sikeres karriert Magyarországon.

„Nächste Haltestelle, Deutschland.“

Zwölf bzw. dreizehn Schuljahre neigen sich dem Ende für die diesjährigen ungarischen Abiturienten. Noch haben die Abiturprüfungen nicht begonnen, doch so langsam beginnen die Nerven zu flattern.

Rebeka Kómár, Mihály Dósa und Artúr Náfrádi, alle drei Schüler des Schiller-Gymnasiums in Pilisvörösvár, eine DSD-Schule und ein Gymnasium der ungarndeutschen Minderheit, gehen gelassen in die nächsten Wochen. Sie wissen bereits jetzt nicht nur, wo sie im September anfangen werden zu studieren, sondern auch, bei welcher Firma sie ihr Geld verdienen. Während des Studiums.  Und die Firmen sind allesamt führende deutsche Unternehmen, die gezielt auch nach ungarischen Abiturienten suchen: „ebmpapst“, „VS Vereinigte Spezialmöbelfabriken“,  und „Lidl“.

Der Weg der drei Abiturienten führte natürlich über mehrere Auswahlrunden bei ihren Unternehmen, aber auch über das Deutsche Sprachdiplom „DSD II“, das alle drei auf dem höchsten Niveau abgelegt haben. Und sie in eine erfolgreiche Startposition gebracht hat. Wer Interesse an diesem Weg hat, kann mit dem für Studienberatung zuständigen ZfA-Fachschaftsberater Bernd Plambeck Kontakt aufnehmen (budapest@auslandsschulwesen.de) oder sich zum Bewerberseminar „Sommer im Schloss 2018“ der DHBW/Mosbach anmelden, wie es auch Rebeka und Artúr im vergangenen Jahr gemacht hatten:
http://www.mosbach.dhbw.de/campus-bad-mergentheim/studieren-in-bad-mergentheim/bewerberpool-1-11-und-sommer-im-schloss/sommer-im-schloss.html.

Bernd Plambeck
Fachschaftsberater der ZfA/Pilisvörösvár

image001

Ezért jó a Corvinuson nyelvvizsgázni – vizsgázói tapasztalatok

Nemzetközi szervezeteknél dolgozol vagy szeretnél hamarosan dolgozni?

Akkor igazán hasznos és előnyös lehet számodra, ha tisztában vagy németül a nemzetközi interkulturális kommunikáció szakszókincsével, az emberi jogok, környezetvédelem, migráció kifejezéseivel, vagy az EU és a nemzetközi diplomácia szaknyelvi fordulataival. A CORVINUS NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK SZAKNYELVI vizsgájára készülve mindezt remekül elsajátíthatod.

németcikk2

A hazai, vagy nemzetközi gazdasági élet valamely területén dolgozol, vagy szeretnél hamarosan dolgozni?

Akkor igazán hasznos és előnyös lehet számodra, ha tisztában vagy németül a munkaerőpiac, a vállalti formák szakszókincsével, a globalizáció, marketing, az EU gazdasági kifejezéseivel, vagy, az adózás, pénzpiacok, bankrendszerek szaknyelvi fordulataival. Az egynyelvű CORVINUS GAZDASÁGI SZAKNYELVI vizsgára készülve mindezt remekül elsajátíthatod.

németcikk3

Miért pont a német nyelvi CORVINUS ÁLTALÁNOS NYELVVIZSGÁT érdemes választani?

✏ Mert kifejezetten kommunikáció központú, vizsgázóbarát és jó hangulatú vizsga.

✏ Mert választhatsz egynyelvű és kétnyelvű vizsgát is, ahogy tetszik.

✏ Mert a Corvinusos vizsgáztatók által írt könyvek célirányosan segítik a sikeres felkészülést.

✏ Mert nem csupán akkreditált, hanem valóban elismert vizsga a gyakorlatban is, pl. a munkaadók által.

✏ Mert számtalan pozitív vizsgázói visszajelzést kap a vizsgaközpont:

Középiskolák, amelyek a németbe fektetnek – 10 éves a PASCH iskolahálózat

2018-ban ünnepli megalapításának 10. évfordulóját a Német Külügyminisztérium által életre hívott PASCH – „Iskolák: a jövő partnerei” kezdeményezés, amelynek célja, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a modern Németország és a német nyelv tanulása iránt. A projekt keretében a Német Külügyminisztérium egy olyan globális partneriskola-hálózatot álmodott meg, amely világszerte összeköti egymással a német nyelv oktatásával kiemelten foglalkozó iskolákat. Az elmúlt 10 év folyamán több mint 2000 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyek a PASCH keretében lehetőséget kaptak arra, hogy továbbfejlesszék a német nyelv oktatását intézményeikben.

 A PASCH hálózathoz való csatlakozás nem csak szimbolikus, hanem kézzel fogható előnyökkel is jár az iskolák és tanulóik számára. Egyrészt a projektben együttműködő német szervezetek (ZfA, Goethe Intézet, DAAD) folyamatos módszertani és didaktikai továbbképzéseket kínálnak a partneriskolákban oktató pedagógusoknak, valamint ellátják őket korszerű multimédiás oktatási és országismereti anyagokkal, amelyekkel izgalmasabbá tehetik a tanóráikat. Másrészt a ZfA és a Goethe Intézet oktatási szakembereket és anyanyelvi némettanárokat delegál a partneriskolákba, akik hasznos segítséget jelenthetnek a német nyelvoktatás kiépítésében és továbbfejlesztésében. Mindemellett a minőségi német oktatásnak köszönhetően az ide járó diákok közel 100%-a különórák látogatása nélkül megszerzi a felsőfokú nyelvvizsgát német nyelvből 12. osztály végére. Nem csoda, hogy az elmúlt 10 év folyamán 40 magyar középiskola csatlakozott a PASCH kezdeményezéshez:

Névtelen

A magyarországi PASCH-hálózat tagintézményeit három kategóriába sorolhatjuk:

 DAS DAS-iskolák: Deutsche Auslandsschulen, vagyis külföldön működő német iskolák. Ezekben az iskolákban az oktatás alapvetően német nyelven, német tantervhez igazodva folyik. Magyarországon három ilyen iskola üzemel: A Budapesti Thomas Mann Gimnázium, a Bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja valamint a Győri AUDI Hungaria Képzési Központja. Az itt tanuló diákok 12. osztály végén németországi érettségit tesznek le, amely automatikusan feljogosítja őket a Németországban való továbbtanulásra.

DSD DSD-iskolák: Magyarországon jelenleg 34 olyan iskola létezik, amelyekben a diákok a magyar oktatási rendszer keretein belül emelt óraszámban tanulják a német nyelvet, illetve lehetőségük adódik egyéb tantárgyakat is (mint pl. történelem, matematika) németül tanulni. A DSD iskolákban 12. osztály végén megszerezhető a Kultuszminiszterek Konferenciájának Német Nyelvi Diplomája (DSD). A DSD II. egy olyan felsőfokú német nyelvvizsga, amelyet minden német egyetem elfogad német nyelvtudás igazolásaként a németországi továbbtanuláshoz.

GI Fit-iskolák: A Fit-iskolákban a Goethe-Intézet, a németnyelv-oktatás nemzetközi piacvezetője felelős a német nyelvoktatás fejlesztéséért. A Goethe-Intézet jóvoltából a tanárok folyamatos módszertani-didaktikai továbbképzéseken vesznek részt, emellett az Intézet korszerű multimédiás oktatási és országismereti anyagokkal látja el az iskolákat. Az iskolák diákjainak németországi tanfolyamokat szervez, ahol fejleszthetik nyelvtudásukat és interkulturális kompetenciájukat, és élményekre válthatják, amit országismeretből tanultak. Jelenleg három ilyen iskola van országszerte: a Debreceni Kossuth Lajos Gimnázium, a Győri Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium.

Német.Karrier.Siker.? – Miért érdemes olyan középiskolát választani, ahol kitüntetett szerepet kap a német nyelv?

Az Európai Unió statisztikái azt mutatják, hogy Magyarországon sajnos az uniós átlaghoz képest még mindig rendkívül alacsony az idegen nyelveket beszélők aránya. Míg átlagosan az uniós polgárok kétharmada képes beszélgetést folytatni egy idegen nyelven, addig ez az arány Magyarországon csupán egyharmad körül mozog. Bár az említett felmérés a 25 és 64 év közötti felnőtt lakosságra vonatkozik, sajnos a 15 és 29 éves korosztálynál sem sokkal jobb a helyzet: közülük mindösszesen 31 százalék rendelkezik nyelvvizsgával legalább egy idegen nyelvből.

Pedig egy aktív és magabiztos nyelvtudás igencsak kifizetődő lehet a fiatalok számára! Az állásportálokon böngészve azt látjuk, hogy tárgyalóképes nyelvtudás nélkül az állások nagy részét esélytelen megpályázni. Ráadásul az Eduline felmérései szerint 20-25 százalékkal magasabb kezdő fizetéssel és gyorsabb munkahelyi előmenetellel is számolhat az, aki magabiztosan kommunikál legalább egy idegen nyelven. Nyelvtudás nélkül pedig külföldi ösztöndíj-lehetőségek, csere-programok és tapasztalatszerzés sem jöhet szóba, pedig ezek egyre népszerűbb célok az érettségizők körében.

Az sem mindegy persze, hogy melyik az a nyelv, amelyet tárgyalóképesen sajátítanak el a fiatalok. Bár Magyarországon a rendszerváltás óta töretlen az angol nyelv népszerűsége, érdemes lehet azonban iskolaválasztás előtt átgondolni, hogy mely érvek szólnak a német nyelv elsajátítása mellett.

DAAD IC_Image bar_2_eciRGBv2

  1. Rengeteg ember beszéli

A német nyelvet becslések szerint világszerte kb. 220-230 millióan beszélik, amellyel a világ 10. leggyakrabban beszélt nyelvének számít. A beszélők nagy része Európában él, így bizonyos európai ágazatokban, mint a turizmus, külkereskedelem, vagy az autóipar területén, folyamatosan magas igény mutatkozik németül magas szinten beszélő szakemberek iránt.

  1. Versenyelőny a magyar munkaerőpiacon

Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere Németország, a második helyen pedig Ausztria áll. Ezzel a két országgal bonyolítjuk le a teljes külkereskedelmünk több, mint 30%-át. Így nem csoda, hogy számos magyarországi német, osztrák és svájci érdekeltségű cég keres németül jól beszélő szakembereket. Az olyan német érdekeltségű cégek, mint pl. Aldi, Audi, Bosch, vagy Siemens, jelenleg kb. 300.000 embert foglalkoztatnak Magyarországon.

  1. Az Európai Uniós intézmények hivatalos nyelve

Mivel a német – az angol után – a második leggyakrabban beszélt nyelv az Európai Unióban, így az Uniós intézmények (Tanács, Parlament, Bizottság) és bürokrácia három hivatalos munkanyelvének egyike a német (az angol és a francia mellett). Ezért, ha valaki később az Európai Uniós szervek egyikénél szeretne elhelyezkedni, mindenképpen érdemes megtanulnia németül.

  1. … és nem hivatalosan a tudományé is

Az angol után a német a tudomány második „anyanyelve” is. Rengeteg tudományos cikk és könyv kerül publikálásra német nyelven, valamint kiemelkedően magas a német nyelvterületről származó kutatók és Nobel-díjasok száma is. Ráadásul Németország és Magyarország között kiválóak a tudományos kapcsolatok. Ha valaki később a természet-, vagy társadalomtudományok területén szeretne tevékenykedni, a német nyelvvel nem lőhet mellé!

  1. Sokan tanulnak német nyelvterületen

A külföldi továbbtanulással foglalkozó Engame Akadémia legfrissebb kutatása szerint jelenleg nagyjából tízezer magyar diák tanul külföldön, akik közül a legtöbben német nyelvterületen – Ausztriában, Németországban, vagy Svájcban – szeretnének diplomához jutni. Nem véletlenül: több német és osztrák egyetem kiemelkedő eredményt ér el a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban. Jó hír, hogy ma már nem kell feltétlenül külföldre költözni ahhoz, hogy német diplománk legyen: Magyarországon egyre több egyetem kínál német nyelvű alap- és mesterképzéseket. Ezeket egyik korábbi cikkünkben gyűjtöttük össze nektek.

Mindent összevetve a német nyelv ismerete versenyelőny Magyarországon, amelynek birtokában olyan ösztöndíjak, képzési és munkalehetőségek nyílnak meg a beszélők előtt, amelyek mind hozzájárulhatnak egy sikeres karrier felépítéséhez. Ha biztosra szeretnénk menni a felsőoktatásban, vagy éppen munkaerőpiacon, mindenképpen érdemes megfontolni az angol mellett a német nyelv elsajátítását is.

Forrás:
https://www.goethe.de/ins/hu/hu/spr/eng/pas.html
http://www.pasch-net.de/de/index.html

 

Budapesti Osztrák Intézet & Rail Cargo Hungaria

Létezik-e ma Magyarországon olyan nyelviskola, ahol a tanulók szerint közösségi élményt jelent a nyelvtanulás? Ahol a diák nem csak egy, a sok közül, hanem egyéni szükségleteit is figyelembe veszik a kurzusokon? Ahol magasan képzett tanároktól szerezhetsz biztos nyelvtudást, amelyet karriered során is hasznosíthatsz majd?
——————————-
Bizony, létezik ilyen nyelviskola! Kisfilmünkből jelenlegi hallgatók, tanárok és céges partnerek szemszögéből ismerheted meg a németoktatás egyik budapesti fellegvárát, az Osztrák Intézetet, amely fennállása óta mintegy 14.000 tanulót segített piacképes német nyelvtudáshoz. Köztük a Rail Cargo Hungaria munkatársait is, akik a filmben szereplő Hannához hasonlóan napi szinten használják a német nyelvet az osztrák kollégáikkal történő egyeztetések során. Karriert építenél? Mire vársz még? Jelentkezz az Osztrák Intézet kurzusaira: https://www.budapest.oesterreichinstitut.hu/